Det hjælper at være glad og tilfreds, det er en markant mulighed for et længere liv, 10 år mere, samt med et bedre helbred og immunforsvar.

I USA har det nationale aldersforskningsinstitut et enestående menneskemateriale til rådighed. Hele 678 nonner, som er medlemmer af ordenen School Sisters of Notre Dame, har indvilget i at lade sig helbredsteste hvert år og sluttelig aflevere deres hjerne til obduktion, når de dør.

De lader sig også årligt teste for deres hjernemæssige formåen i et kognitivt test-program. Nonnerne i USA fulgt igennem hele 60 år Herved kan man følge udvikling af f.eks. Alzheimers Syge, men lige nu er det resultatet af humørets betydning for livslængden, der har gjort nonnestudiet kendt.

Fra 180 af disse nonner har man deres dagbøger, som de skrev, da de var i tyverne. Derfor kan man sammenligne, hvordan det senere i livet er gået personer med forskellig indstilling til tilværelsen, som den er udtrykt i disse gamle optegnelser fra ungdommens år for ca. 50 år siden.

David Snowdon, som er professor i neurologi på universitet i Kentucky ledte efter nøgleord som "lykkelig", "glæde", "kærlighed", "tilfreds" og "håbefuld" i dagbøgerne, og den statistiske tendens var helt klar. De positivt indstillede nonner levede i gennemsnit 10 år længere end de negative, 90 procent af nonnerne i den mest positive gruppe blev 85 år eller mere, hvorimod dette tal kun var 34 procent for den gruppe, der var mindst positive.

Der er en klar positiv sammenhæng mellem lykkefølelse og det at leve i et åbent, veldrevet demokrati.

Undersøgelser af mennesker har fundet, at positive sindsstemninger reducere stress-relaterede hormoner, øger immunforsvaret, og fremme en hurtig genopretning af hjertet efter anstrengelse, siger University of Illinois professor emeritus i psykologi Ed Diener. I andre undersøgelser, blev ægteskabelige konflikter og stor fjendtlighed i ægtepar i forbindelse med langsom sårheling og et dårligere immunforsvar.

"Jeg var nærmest chokeret og helt sikkert overrasket over at se sammenhængen i de data," siger Diener "Alle disse forskellige former for undersøgelser peger på den samme konklusion: at sundhed og levealder igen er påvirket af vores humør."

Selvom lykken måske ikke i sig selv forebygge eller helbrede sygdom, tegn på, at positive følelser og livsglæde bidrager til et bedre helbred og en længere levetid er stærkere end de data, der forbinder overvægt til reduceret levetid, siger Diener.

"Lykke er ikke nogen magisk kugle," sagde han. "Men beviserne er klare og overbevisende, at det ændrer dine odds for at få sygdom eller dø ung."

"det overvældende flertal af undersøgelser understøtter den konklusion, at lykke er forbundet med sundhed og levetid Nuværende sundhed anbefalinger fokusere på fire ting:. Undgå fedme, spise rigtigt, røgfri, og motion. Det kan være tid til at tilføje' være glad og undgå kronisk vrede og depression 'til listen.

Fokus på det gode

Men hvordan lever man så det gode liv uden at blive ulykkelig og deprimeret? Vi danskere blive meget bedre til at se fordelene ved de valg, vi tager, anerkende dem og glæde os over dem. Og så skal vi i al vores travlhed huske at sætte fokus på det, der er godt i vores liv, og som vi er glade for.

”Det handler om at finde tilfredsheden med det, der er, og ikke hele tiden jagte en materiel lykke. Man skal have fokus på det positive – det giver mere glæde, tilfredshed, livslyst og energi”.